Petri Ruotsalainen

Yrittäjätarina

Paloin loppuun 30-vuotiaana pastorina ja jouduin miettimään, mitä muuta voisin tehdä työkseni. Kokeilin myyntityötä, atk-ohjelmien lokalisointia ja tulkin tehtäviä, mutten löytänyt uutta suuntaa.

Tutkin sukuni ammatteja, ja kaikki tuntuivat olevan julkishallinnon palveluksessa. Huomasin sukupuutaulussa isäni isän, jota en ollut koskaan tavannut, sillä hän oli kuollut ennen syntymääni. Isoisäni oli myynyt pikku kaupassaan arkipäiväisiä tuotteita, kuten suolaa ja ruumisarkkuja. Kaupassa oli myös kahvila ja posti.

Yhtäkkiä tajusin, ettei yrittäminen ollut koskaan juolahtanut mieleeni, koska en ollut törmännyt yrittäjiin suvussani. Mieleeni hiipi ajatus, kun tuijotin sukupuutaulua ammatteineen, että tuossa lojuu isoisäni yrittämisen henkinen perintö, joka ei ole kelvannut kenellekään. Sanoin itselleni, että minä otan sen. Minusta tuli henkisesti yrittäjä tuossa hetkessä vuonna 2000.

Seuraavaksi ajatuksiin nousi kysymys, että mitä ne yrittäjät oikein tekevät? Minulla ei ollut aavistustakaan. Pyysin sparrausapua liike-elämässä toimivalta tuttavaltani. Ajatus palvelusta kirkastui, ja syntymäpäivänäni rekisteröidyin ammatinharjoittajaksi. Enää eivät puuttuneet kuin asiakkaat.

Kokemus

Yrittäjä, toimitusjohtaja, PR Nonlinear Oy, 10/2015-
Yritysvalmentaja, Balentor Oy, 8/2011-9/2015
Aikuisopettaja, Ylä-Savon ammattiopisto, 9/2003-7/2011
Yrittäjä 3/2001-
Aluemyyntipäällikkö, Leo Longlife, 9/2000-2/2001

Koulutus

Kasvatustieteen maisteri (aikuiskasvatus) Jyväskylän yliopisto, 2012
Kriisityönohjaaja (Master-taso) Sued Management Oy, 2012
Ammatillinen opettaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2008
Näyttötutkintomestari AEL, 2006
Johdon työnohjaaja ja coach Sued Management Oy, 2005
Master of Divinity (Theology) Baylor University, Texas, 1999

Julkaisut

Rohkeutta työn häiriöihin puuttumiseen (2020) Teoksessa Paunonen-Ilmonen, M. & Heinonen, U. Hyvän johtamisen ainekset – Johdon ja esimiesten työnohjauksesta. Sued Management Oy.
Määrittele itsesi – Stressin vähentämisen opas ylivastuullisesti käyttäytyvälle esimiehelle (2015) PR Nonlinear Oy:n verkkojulkaisu.
Johda suoritusta (2014) Järvinen, P. Rantala, J. & Ruotsalainen, P. Helsinki: Talentum.
Ristiriidassa piilee mahdollisuus (2014) Teoksessa Paunonen-Ilmonen M. (toim.) Työyhteisön arjen kriisit ja niiden ratkaiseminen. 56-75. Turku: Sued Management Oy.
Johdettu vertaisoppiminen ja muutostilanteet (2014) Teoksessa Pakarinen, T. & Mäki, T. (toim.) Henkilöstöjohtaminen kurkiauran kärkeen. Uudistumisen sykettä palveluihin. 267-280. Helsinki: Edita.