Ajatukset

Esimies johtaa esimerkillä – halusi tai ei

Kukaan ei kiistä esimerkillä johtamisen merkitystä. Jokainen arvostaa esimiestä, joka johtaa laumaansa edestä käsin antaen mallin, kuinka tulee toimia niin kriisien kuin menestyksenkin keskellä.

Esimerkillä johtaminen ei ole johtamistekniikka tai niksi, joka tempaistaan esiin tilanteessa, kun halutaan erityisesti vaikuttaa johdettaviin. Johtaminen, jossa aina silloin tällöin näytetään muille mallia, on lähinnä merkillistä, suorastaan vastakohta esimerkilliselle johtamiselle. Esimerkillä johtaminen ei löydy johtamisen työkalupakista, vaan esimiehestä itsestä.

Esimerkillä johtaminen ei myöskään ole näyttelemistä. Johdettavia voi huijata ehkä muutaman kerran esittämällä esimerkillistä johtajaa, mutta pitkässä juoksussa arki, etenkin vaikeat johtamistilanteet paljastavat, millainen esimies oikeasti on. Esimerkin voima perustuu aitouteen ja rehellisyyteen.

Esimerkin voiman käyttöönotto on siis yksinkertaista. Olet vain oma itsesi, muuta ei tarvita. Silloin annat aidon ja voimakkaan esimerkin. Itse asiassa jokainen esimies on esimerkki jostain, ainakin jos heidän johdettaviltaan kysytään. Toinen asia on se, millaisen esimerkin annat olemalla oma itsesi. Ulkokohtainen tai näytelty esimerkillisyys ovat nekin eräänlaista esimerkillä johtamista ja kannustavat johdettavia teeskentelyyn ja epäaitouteen niin keskenään kuin asiakkaidenkin kanssa.

Esimerkin voima perustuu aitouteen ja rehellisyyteen.

Esimerkillä johtamisen ajatukseen liittyy kuitenkin myönteinen arvolataus. Esimieheltä johdettavien esikuvana odotetaan sellaista työmoraalia, työstä innostumista, yhteistyötä ja asiakaspalvelua, jota toivotaan myös johdettavilta. Jokaisen on helppo myöntää esimerkin voima, mutta hyvänä esimerkkinä oleminen saattaa olla vaikeampaa.

Esimerkillä johtamista voi vahvistaa itseä määrittelemällä. Esimiehen on turvallisempaa olla oma itsensä ja toimia esimerkkinä laumalle, kun hän on riittävän hyvin tiedostanut ja määritellyt omat arvonsa, uskomuksensa ja asenteensa suhteessa työhön. Esimies on itsevarmempi ja hänen on helpompaa näyttää mallia johdettaville, kun hän on määritellyt riittävän hyvin oman suhteensa organisaation päämääriin, tavoitteisiin ja periaatteisiin sekä omaan rooliinsa työyhteisössä. Johtajuuden ja esimerkin voima piilee kyvyssä johtaa omalla tavallaan ja olla oma itsensä lauman keskellä.

Mistä sinä olet esimerkki johdettavillesi nyt? Millainen esikuva sinä voisit ja haluat olla? Ongelmana ei ole puutteellisuutemme, vaan se, ettemme tee parastamme ja elä todeksi omaa potentiaalisuuttamme. Johdettavat eivät kaipaa esimerkkiä parhaana olemisesta, vaan kaikkensa antamisesta, parhaimpanaan olemisesta.